Postcode zoeken

Postcode Zoeken

Wat is een Postcode

Postcodes, een korte geschiedenis

We kennen ze allemaal wel, postcodes. In Nederland is het een combinatie van vier cijfers en twee letters. Er zijn genoeg redenen om een waarom een postcode zoeken interessant kan zijn. Als je op google intikt ‘postcode zoeken’ komt er dan ook een hele lijst met sites die je willen helpen. Zo kun je bij een straat en huisnummer de postcode vinden, maar je kunt ook omgekeerd zoeken. Dus als je een postcode hebt, dan kun je er ook achter komen welke straat of straten erbij horen. Maar wat is een postcode eigenlijk en waarom zou je een postcode zoeken?

Hoe werkt een postcode zoeken?

De postcode is, samen met het huisnummer, het belangrijkste van het adres. Dat bij een bepaalde stad de postcodes met een bepaald cijfer begint, dat weten de meeste mensen wel. Maar waar zijn die andere nummers voor? En hoe zit het dan met die letters?

Elke postcode in Nederland bestaat uit dus uit vier cijfers en twee letters, bijvoorbeeld 1234 AB. De cijfers geven de stad, het dorp, de buurt of wijk aan, de letters zijn specifieker en geven de straat of een deel daarvan aan.
Een hele enkele keer kan het zo zijn dat twee plaatsnamen dezelfde cijfers hebben. En soms heeft één postcode twee keer dezelfde straatnaam, gelukkig verschillen de huisnummers dan zodat het onderscheid nog duidelijk is.

Hoe is de postcode ontstaan?

De hoeveelheid post die 100 jaar geleden verstuurd werd was natuurlijk wel erg veel minder dan tegenwoordig. Doordat bijna iedereen kan lezen en schrijven is er enorm veel post bij gekomen. Tijdschriften, reclamefolders, huis-aan-huis-kranten, post van de overheid, en nog veel meer.Voordat de postcode gebruikt werd was het erg belangrijk dat je de straat, het huisnummer en de naam van de ontvanger op de post had staan. Wanneer de postbezorger te voet aankwam gaf hij de post die hij in een eerder dorp had opgehaald aan de bestellers in het volgende dorp. Deze mensen kenden het dorp en de inwoners en konden de post afleveren. Later werd de post met voertuigen vervoerd en met de hand gesorteerd op stad en wijk.

Door de technische ontwikkelingen kon de PTT (nu post.nl) een computergestuurde sorteermachines in gebruik nemen. Om die te kunnen gebruiken was het nodig om een nieuw element in het adres in te voeren: de postcode. In 1976 werd deze geïntroduceerd voor partijenpost. Vanaf april 1980 werd de postcode ook voor losse post gebruikt. Al in 1970 waren ze begonnen met het onderzoeken van de beste manier om post een code te gaan geven. En met succes, want tot op de dag van vandaag is de postcode een succes.

Wat maakt de Nederlandse postcodes zo bijzonder?

De combinatie van postcode en huisnummer is uniek (bijv. Postcode Rotterdam met 31 en Postocde Amsterdam met 11). Zoals gezegd is het dus niet noodzakelijk dat de plaatsnaam of de straatnaam in het adres bekend zijn, al is dit wel zo makkelijk voor de postbezorgers. Deze eigenschap is bijzonder: lang niet alle postcodestelsels zijn zo gedetailleerd als het Nederlandse. In veel andere landen (bijvoorbeeld België, Frankrijk en Zwitserland) geeft een postcode alleen maar een stad of stadsdeel aan.

Andere toepassingen van de postcode

Op de vroegere treinkaartautomaten stonden enorme lijsten met nummers bij de stations. Deze kwamen grotendeels overeen met de postcode die in een bepaalde plek werd gebruikt. Zo hoopten ze dat mensen makkelijker konden onthouden welk nummer zo nodig hadden voor hun kaartje. Een soort old school postcode zoeken dus.

Ook voor diefstal of verlies wordt vaak een postcode gebruikt. Zolang de combinatie van postcode en huisnummer ergens op staan, kan het altijd terug gestuurd worden, zonder dat iemand persoonlijke informatie op hoeft te schrijven. Denk bijvoorbeeld aan een postcode gegraveerd in een fiets of op een sleutelhanger.

Postcode Loterij

De Postcode Loterij is natuurlijk ook beroemd vanwege hun gebruik van postcodes. Het hele jaar door vallen prijzen. De winnaars van de prijzen van de Postcode Loterij zorgen ook altijd voor prijzen voor mede buurtgenootjes die ook meedoen met de Loterij. Denk bijvoorbeeld aan Straatprijs en de Buurt-Ton. Een deel van de prijs gaat naar de winnende postcode en andere prijzen gaan naar de bewoners van andere adressen eromheen. Op de website van de Postcode Loterij staat een lijst met de winnende postcodes. Om te checken of dit jouw postcode is, of de postcode van jouw familie of vrienden kun je op postcodezoeken.nu gauw kijken welke postcode zij ookalweer hebben. Ook kun je kijken of ze misschien de eerste 4 cijfers van de postcode delen. Op de website van de Postcode Loterij kun je ook rechtstreeks de postcode invoeren en zien wat voor prijzen gevallen zijn in jouw buurt.

PostcodeKanjer

De postcodeKanjer een manier waarbij de postcodeloterij de prijs deelt met postcodegenootjes. Wanneer de postcodeKanjer valt op een postcode, wordt de prijs verdeeld. De helft van de prijs gaat naar de personen die de hele postcode hetzelfde hebben: de vier cijfers en twee letters. De andere helft wordt verdeeld over de personen met dezelfde wijkcode: de vier cijfers.

Postcode loterij opzeggen

Als u niet meer mee wilt doen met de Postcode Loterij kunt u dit eenvoudig opzeggen. Op de website van de Postcode Loterij kunt u een telefoonnummer vinden waar u naar kunt bellen voor het opzeggen. Dit is volgens de website de snelste manier. Wilt u liever niet bellen, dan kunt u uw lidmaatschap ook schriftelijk opzeggen. U kunt een brief sturen waarin u uw lotnummers en het adres aangeeft waarmee u niet meer mee wilt spelen. Ook kunt u op de website de lotnummers invoeren waar u niet meer mee wilt spelen.

Rittenregistratie

De meeste mensen zullen postcodes willen berekenen voor het verzenden van een pakket of envelop. Maar er zijn ook andere redenen waarvoor iemand een postcode nodig kan hebben. Als je een auto van de zaak rijdt, bijvoorbeeld een bestelbus, moet je rittenregistratie bijhouden. Bij de rittenregistratie moet het aantal gereden kilometers bijgehouden worden. Hiervoor is een register van de bezochte adressen nodig. Op Postcodezoeken.nu kun je eenvoudig de postcodes opzoeken zodat je de rittenregistratie correct en precies bij kunt houden. Op die manier voorkom je gedoe of zelfs boetes bij het doorgeven van je registratie.

Postcodes zijn belangrijk

Postcodes hebben we dus voor heel veel verschillende dingen nodig. Maar gelukkig hoeven we geen super geheugen te hebben om deze belangrijke codes te kunnen gebruiken. Op postcodezoeken.nu kunt u vlug en eenvoudig de postcode opzoeken die u nodig heeft.

Hoeveel postcodes zijn er in Nederland in 2019?

Momenteel zijn er in Nederland een kleine 485.000 postcodes actief de meeste daarvan horen bij woonhuizen, bedrijven en winkels. Ongeveer 9000 postcodes behoren toe aan een postbus. Elke postcode bevat gemiddeld 17 adressen wat weer neerkomt op ruim 8,2 miljoen afgitepunten.

Postcode weetjes

 • In België mogen brieven naar Sinterklaas verstuurd worden met postcode 0612.

 • Als een postcode op een 0 eindigt is het bijna altijd een postbus.

 • De hoogste postcode is 9999 XL, de Akkemaweg in Stitswerd in Groningen.

 • Post waarvan de adressering onduidelijk is wordt doorgestuurd naar 2500 NA in Den Haag, waar onderzocht wordt of de post toch besteld (bezorgd) kan worden.

 • Brieven waarvan de geadresseerde of afzender op geen enkele wijze kunnen worden achterhaald, worden vernietigd.

 • Postcodes in Nederland zijn niet verdeeld over gemeenten of provincies. Ze lopen in een cirkel tegen de klok in, beginnende bij Noord-Holland.

 • De letters F, I, O, Q, U en Y werden tot 2005 niet gebruikt. Met een wijziging in het beleid zijn deze letters wel toegestaan in nieuwe postcodes.

 • Sommige lettercombinaties worden niet gebruikt omdat ze een vreemde of negatieve associatie hebben. Denk bijvoorbeeld aan SS, SD of SA, die doen sterk denken aan de tijd van Nazi-Duitsland.

 • Er heel veel gegoogled wordt met spelfouten. Zo krijgt onze service veel verkeer door het zoeken naar

  poscode zoeken en ook postcoe zoekn

 • Over Ons

  Vlug en eenvoudig postcodes zoeken

  Postcodes bestaan in Nederland al heel wat jaren. Dankzij de invoering van postcodes in 1977 kun je eenvoudig pakketjes, kaarten en brieven versturen door heel het land. Nederlandse postcodes zijn opgedeeld in verschillende gebieden. De eerste twee cijfers van de postcode bepalen de regio. De laatste twee cijfers laten zien om welke wijk het gaat. Gelukkig hoef je deze cijfers en letters van de postcodes niet allemaal uit je hoofd te kennen. Door een eenvoudige postcodecheck te doen op postcodezoeken.nu kom je eenvoudig achter de postcode die jij nodig hebt voor de verzending.

  Postcode zoeken

  Als gevraagd wordt om de postcode, moet je vast even nadenken. Je kent waarschijnlijk het adres van je beste vrienden en familie wel, maar als je ze een verrassing wilt versturen moet je toch echt de postcode zoeken. Hoe zoek je de postcode als je het adres al kent? Je hoeft niet lang te zoeken naar de postcode. Het opzoeken van de postcode is namelijk super eenvoudig. Je voert simpelweg de straat, stad en het huisnummer in op postcodezoeken.nu. Vervolgens wordt automatisch de postcode berekend.

  Adres opzoeken bij postcode

  Als je het adres al kent kun je dus eenvoudig de postcode opzoeken op postcodezoeken.nu. Maar wat als je juist alleen de postcode kent? Je kunt ook het adres opzoeken bij de postcode. Door de postcode in te voeren op deze website wordt automatisch de bijbehorende stad en straatnaam berekend. Zo vind je eenvoudig het adres wat je zoekt bij de postcode.